Snart har det första året av det treåriga EU-projektet gått till ända och det kan vara på sin plats att summera vad som hänt och vad som planeras framåt.

I slutet av januari träffades Emma Adolfsson, Kjell Augustsson och Bertil Gustafsson första gången som ett Övergångs team. Visingsörådet hade delegerat verkställigheten av projektet Clean Energy for EU-Islands på Visingsö till oss tre och Rahela Markovic på Jönköping Energi AB. Det har varit mycket att sätta sig in i, men vi tror oss om att ha hamnat rätt i båten och anser att vi har lite mer än bara styrfart framåt.

Detta första år har vi, enligt direktiven från projektledningen i Bryssel, lagt kraft på att kartlägga grundfakta om Visingsö för att skapa en så sanningsenlig bild av nuvarande energiflöden på ön som möjligt. Rapporten, som ska vara klar i maj 2025, kallas Clean Energy Transition Agenda (CETA) och vi ska fylla i en angiven mall med relevanta uppgifter. Dessa uppgifter ska sedan utgöra utgångspunkt för de energiexperter som kommer att hjälpa oss att välja effektiva vägar för en smidig omställning till en robust och CO2-neutral energiförsörjning.

Dessutom har vi jobbat med att sprida information om projektet på Visingsö så att så många som möjligt ska känna till att det finns krafter på ön som vill påskynda och underlätta omställningen till en annan och mer klimatvänlig energikonsumtion. I möten med andra öbor har vi förstått att det är viktigt att samtidigt beakta öns befolkningsutveckling, som nu är negativ, och den allt mer viktiga frågan om en resilient krisberedskap.

Just nu kartlägger vi de energikonsumetrar på ön som är större än ett hushåll. Det vill säga näringslivet, organisationer, kommunen och stat/region. Det handlar om att inventera deras perspektiv på och engagemang för en omställning. Samtidigt frågar vi dem om de är intresserade av att vara en aktiv del av projektet genom att iscensätta något omställningsprojekt.

När CETA är färdig vill vi samråda med er som är intresserade av vad som står i rapporten för att ytterligare vässa innehållet. De av er som vill vara med om detta deltar då i vad man kallar en remissomgång. Vi återkommer i ärendet.

På initiativ av Martina Miller Ödeen och Eva Dahrén har det bildats en bokgrupp som läser litteratur om klimatpåverkan, och samtalar om vad böckerna berättar. Ta kontakt med Martina om du vill vara med. Nästa träff infaller den 10 dec kl 18.00 på Biblioteket. Välkommen!

Beredskapsfrågan har flyttats fram i vår prioritering. Nu kan vi erbjuda en studiecirkel med namnet ”Krisberedskap på Visingsö”. I samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan kommer cirkeln med fyra planerade träffar att genomföras med start den 5 februari 2025. Du kan läsa mer om studiecirkeln och anmäla dig till den via länken Krisberedskap Visingsö. Deltagande är kostnadsfritt. Vi kommer att annonsera studiecirkeln också på andra sätt.

I våra kontakter med omvärlden har vi kommit i kontakt med några personer som jobbar med omställningen till en energiförnuftig framtid inom jordbruk/fastigheter. De har utvecklat konceptet Robusta Gården. Robusta gården är ett system och en helhetslösning som ska öka lantbruks robusthet och oberoende från elnätet men också i förlängningen minska beroendet av drivmedel och gödningsmedel.

Här kan du läsa mer: Hushållningssällskapet En liten film: Lantbruksnytt

Den 6 februari kl 14:00 – 16:00 kommer Pär-Eric Lantz, Johan Lyckhult och Kjell Sandahl till Visingsö för att berätta mer om Robusta Gården. Alla är välkomna och särskilt alla ni som på något sätt har med lantbruk eller fastigheter att göra. Vi kommer att annonsera detta i god tid.

Vi önskar er alla ett gott slut på året och ett omställande och fint 2025. Om du finner något i det här brevet som är värt att sprida vidare till vänner och bekanta – så gör det.

Emma, Kjell och Bertil

Ps.

Vill du i fortsättningen få fortlöpande information om Projekt Grön Ö 2030 ska du berätta det i ett mejl till Bertil rokinge142@gmail.com .